Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto makowe z polewą migdałową

Ciasto makowe z polewą migdałową
Ciasto makowe z polewą migdałową

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu
1/2 szklanki śmietany 30%
1 szklanka płatków migdałowych
masło cukier lekko karmelizujemy 
dodajemy masło dolewamy śmietankę dosypujemy płatki 
polewę zagotowujemy


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem mak
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 20 x 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto podpiekamy 35 minut w 170 st
polewamy polewą ponownie zapiekamy 20 minut w 180 st