Składniki:
30 dkg makaronu
30 dkg filetu z kurczaka
1 cebula
1 cebula
5 pieczarek
10 dkg sera żółtego
2 łyżki masła
sól pieprz oregano
sól pieprz oregano
Sos
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka wywaru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente odcedzamy
filet kroimy w kostkę podsmażmy na maśle
dajemy pokrojone pieczarki cebulę
doprawiamy solą pieprzem oregano
dusimy 10 minut mieszamy
dajemy pokrojone pieczarki cebulę
doprawiamy solą pieprzem oregano
dusimy 10 minut mieszamy
Sos
na rozgrzaną patelnię dodajemy mąkę mieszamy
dolewamy wywar koncentrat pomidorowy dokładnie mieszamy
sos zagotowujemy
dolewamy wywar koncentrat pomidorowy dokładnie mieszamy
sos zagotowujemy
1/2 makaronu przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem
na makaron dajemy podsmażony filet z pieczarkami
a na niego sos oraz wykładamy pozostały makaron
wierzch posypujemy startym serem
na makaron dajemy podsmażony filet z pieczarkami
a na niego sos oraz wykładamy pozostały makaron
wierzch posypujemy startym serem
zapiekamy około 30 minut w 200 st