Tort orzechowy

Tort orzechowy
Tort orzechowy

Składniki :
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mielonych orzechów
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa
1/2 litra śmietany 30 %
1 szklanka cukru pudru
25 dkg serka mascarpone
3/4 szklanki mielonych orzechów
3 łyżki kakao
3 łyżeczki żelatyny
1 słoik dżemu wiśniowego
1 szklanka krojonych orzechów

Wykonanie:
białka z solą i cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem orzechy miód
ciasto mieszamy wykładamy do tortownicy wyłożone papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 170 st


Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy serek żelatynę kakao masę mieszamy
biszkopt smarujemy dżemem wykładamy masę boki obsypujemy orzechami
tort dajemy do lodówki na 4 godziny

Polub Nas