
Składniki:
40 dkg mąki pszennej
1 kostka masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 łyżki zimnej wody
Śmietana
1/2 litra śmietany 30%
2 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Dekoracja
4 owoce kiwi
30 dkg truskawek
owoc kiwi kroimy w plasterki dajemy na 3 minuty
do wrzącej osłodzonej wody wyjmujemy osuszamy
truskawki kroimy w plasterki
płatki migdałowe
Galaretka
galaretkę zalewamy 1.5 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy masło siekamy nożem
dodajemy żółtka oba cukry zimną wodę wyrabiamy
dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto cienko wałkujemy wycinamy kółka dajemy do foremek
babeczki pieczemy 20 minut w 180 st
Śmietana
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dosypujemy śmietan fix masę mieszamy
babeczki napełniamy śmietaną
babeczki napełniamy śmietaną
układamy owoce polewamy tężejącą galaretką
dajemy do lodówki na 2 godziny
dajemy do lodówki na 2 godziny