Ciasto z pianką truskawkową


Ciasto z pianką truskawkową

Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
2 szklanki musu z truskawek
3/4 szklanki cukru pudru
25 dkg serka mascarpone
1/2 litra śmietany 30 %
8 łyżeczek żelatyny



Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 25 minut

Masa
opłukane truskawki osuszamy miksujemy
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno łączymy z serkiem płynną żelatyną
masę dokładnie mieszamy z musem wykładamy na biszkopt
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin