Sernik budyniowy

Sernik budyniowy
Sernik budyniowy

Składniki
20 dkg mąki
10 dkg masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka

Ser
1 kg sera białego
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
2 budynie
1/2 kostki masła

Galaretka
2 galaretki cytrynowe

Budyń
3 budynie
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła


Wykonanie :
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy cukier żółtka
ciasto zarabiamy dajemy do lodówki na 30 minut

Ser
zmielony ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem
dodajemy stopione masło budynie masę bardzo dokładnie mieszamy
ciasto dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy masę sernik pieczemy w 170 st około 50 minut

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Budyń
Budynie gotujemy na mleku dodajemy cukier masło masę mieszamy

Na zimny sernik wykładamy letni budyń studzimy
a na niego wykładamy tężejącą galaretką

Polub Nas