Polędwiczki z racuchami ziemniaczanymi

Polędwiczki z racuchami ziemniaczanymiPolędwiczki z racuchami ziemniaczanymi

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
2 łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól pieprz
3 łyżki tłuszczu

Racuchy
1 kg ziemniaków
4 dkg drożdży
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki jogurtu
3 łyżki mleka
sól szczypta cukru

Wykonanie:
opłukane mięso kroimy na kawałki 3 cm lekko spłaszczamy
oprószamy mąką solą pieprzem nacieramy zmiażdżonym czosnkiem
obsmażamy z cebulą podlewamy wodą dusimy 30 minut

Racuchy
do letniego mleka dajemy drożdże szczyptę cukru rozczyn mieszamy zostawiamy na 10 minut
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
do ziemniaków dodajemy jogurt jajka obie mąki rozczyn
masę ziemniaczaną wyrabiamy zostawiamy na 30 minut
racuchy smażymy na oleju na złoty kolor podajemy z polędwiczkami

Polub Nas