Torcik wiśniowy
Składniki:
Biszkopty okrągłe
Masa
2 jogurty wiśniowe 400 g
200 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
Frużeliną
1 szklanka wiśni [np. mrożonych]
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru
krojone migdały
Wykonanie:
Tortownicę 20 cm wykładamy filą spożywczą układamy biszkopty
Frużelina
wiśnie zalewamy 1/2 szklanki wody dajemy cukier
gotujemy 5 minut
dodajemy mąkę rozmieszaną w 1/3 szklance wody
mieszamy zagotowujemy
dosypujemy żelatynę
dosypujemy żelatynę
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
łączymy z jogurtem płynną żelatyną
masę mieszamy wykładamy na biszkopty
masę mieszamy wykładamy na biszkopty
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
po tym czasie na ciasto wykładamy frużelinę
po tym czasie na ciasto wykładamy frużelinę
boki posypujemy krojonymi migdałami