Torcik wiśniowy

Torcik wiśniowy
Torcik wiśniowy

Składniki:

Biszkopty okrągłe

Masa
2 jogurty wiśniowe 400 g
200 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny

Frużeliną
1 szklanka wiśni [np. mrożonych]
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru
krojone migdały

Wykonanie:
Tortownicę 20 cm wykładamy filą spożywczą układamy biszkopty

Frużelina
wiśnie zalewamy 1/2 szklanki wody dodajemy cukier gotujemy 5 minut
dodajemy mąkę rozmieszaną w 1/3 szklance wody mieszamy zagotowujemy
dosypujemy żelatynę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno łączymy z jogurtem płynną żelatyną
masę mieszamy wykładamy na biszkopty ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
po tym czasie na ciasto wykładamy frużelinę boki posypujemy krojonymi migdałami