Kluski szare
Składniki:
1.5 kg ziemniaków
4 ziemniaki surowe do tarcia
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę
ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach
przeciskamy przez ściereczkę płócienną lub dajemy na sitko
powstały płyn zlewamy skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej
ziemniaki łączymy z ziemniakami startymi dodajemy jajko sól mąkę
ziemniaki surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach
przeciskamy przez ściereczkę płócienną lub dajemy na sitko
powstały płyn zlewamy skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej
ziemniaki łączymy z ziemniakami startymi dodajemy jajko sól mąkę
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy małe kulki gotujemy 10 minut w dużej ilości osolonej wody