Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec z białego maku

Makowiec z białego makuMakowiec z białego maku

Składniki:
1.5 szklanki mąki
3 dkg drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
1/2 kostka masła

Mak
40 dkg białego maku mielonego
1 szklanka cukru
3 jajka
4 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mielonych orzechów

Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem ścieramy na tarce o dużych oczkach
dodajemy cukier drożdże z mlekiem jajka wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 1/2 godziny

Mak
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
do zimnego maku dodajemy jajka utarte z cukrem stopione masło mąkę proszek orzechy
masę dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy dajemy na blachę 25 x 20 wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy mak makowiec pieczemy w 190 st około 1 godziny
wierzch posypujemy krojonymi orzechami i cukrem pudrem