Tort wiśniowy

Tort wiśniowy
Tort wiśniowy

Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
1/2 litra śmietany kremówki
25 dkg serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Frużelina
40 dkg wiśni
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka żelatyny

Dekoracja
starta czekolada
krojone migdały

Wykonanie:
jaja ubijamy z obiema cukrami na puszysta masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut

Frużelina
wiśnie płuczemy pod bieżącą wodą drylujemy zagotowujemy z cukrem 3 łyżkami wody
dodajemy rozmieszaną mąkę ziemniaczaną [mąkę mieszamy w 3 łyżkach wody]
dosypujemy żelatynę wiśnie mieszamy zagotowujemy

Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno łączymy z serkiem płynną żelatyną masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki 1 krążek smarujemy frużeliną
dajemy biszkopt wykładamy masę serową układamy biszkopt
wierzch smarujemy masą posypujemy startą czekoladą i krojonymi migdałami
tort dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate