Sernik z czerwoną porzeczką

Sernik z czerwoną porzeczkąSernik z czerwoną porzeczką

Składniki:
7 jajek
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser
1/2 kg sera białego
1/2 kostki masła
1/2 litra śmietany kremówki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
7 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka
30 dkg porzeczek
mielone migdały

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut

Porzeczki obieramy płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy

Ser
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno dodajemy
płynną żelatynę utarty ser z cukrem porzeczki masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą posypujemy mielonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate