Jabłecznik Straciatella

Jabłecznik StraciatellaJabłecznik Straciatella

Składniki:
5 jajek
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Jabłka
1.5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
2 galaretki

Krem
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
1 czekolada deserowa
4 łyżeczki żelatyny
dekoracja starta czekolada

Wykonanie:
jabłka ścieramy na tarce podsmażamy z cukrem aż będą szkliste
dosypujemy suche galaretki mieszamy zagotowujemy

Ciasto
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem
dolewamy olej ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 35 minut

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy żelatynę startą czekoladę masę mieszamy
na ciasto dajemy tężejące jabłka a na nie śmietanę wierzch posypujemy startą czekoladą
 

Translate