Deser Panna cotta z jagodami

Deser Panna cotta z jagodamiDeser Panna cotta z jagodami

Składniki:
250 ml mleka
250 ml śmietany
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki oleju
do smarowania foremek

Sos
20 dkg jagód
3 łyżki wina
4 łyżki cukru

Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącego mleka mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
pozostałe mleko śmietankę podgrzewamy dodajemy płynną żelatynę oba cukry
masę bardzo dokładnie mieszamy foremki smarujemy olejem przelewamy masę do foremek
dajemy do lodówki na 2 godziny

Sos
jagody zasypujemy cukrem dodajemy wino podgrzewamy gdy część płynu odparuje otrzymamy sos
deser wyjmujemy z foremek podajemy z sosem
 

Translate