Ciasto z wkładką makową

Ciasto z wkładką makową

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wkładka makowa
5 białek
1 /2 szklanki maku
5 łyżek cukru pudru
1/2 szklanki kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka
2 galaretki
4 łyżki cukru pudru
1/2 litra śmietany kremówki
ciasteczka petitki

Masa
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
składniki masy dokładnie ucieramy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 st

Wkładka makowa
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy mąkę mak kokos proszek do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 30 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 25 minut

Pianka
2 galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy

na biszkopt wykładamy piankę dajemy wkładkę makową smarujemy masą
układamy ciasteczka wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
czekoladę dajemy do woreczka dodajemy 2 łyżki śmietanki podgrzewamy
 

Translate