Ciasto "Rzeszowiak"

Ciasto "Rzeszowiak"
Ciasto "Rzeszowiak"

Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryna
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Mak
3 jajka
30 dkg maku
1/2 kostki masła
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
olejek migdałowy

Ser
1/2 kg sera białego
1 budyń
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki masła
5 dkg rodzynek

Orzechy
35 dkg mielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon

Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z margaryną
dodajemy jajka utarte z obiema cukrami śmietanę szczyptę soli
ciasto szybko wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut

Mak:
mielony mak zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
do maku dodajemy utarte jajka mąkę stopione masło olejek

Ser
mielony ser łączymy z utartymi jajkami z cukrem
dodajemy budyń rodzynki stopione masło masę mieszamy

Orzechy
mielone orzechy łączmy z utartymi jajka z cukrem dodajemy
mąkę bułkę tartą proszek stopione masło cynamon masę mieszamy

Ciasto
kruche ciasto dajemy na blachę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy dużą łyżką masy na przemian masę makową masę serową masę orzechową
ciasto pieczemy 170 st godzinę
 

Translate