Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 dżem wiśniowy
1/2 czekolady


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami 
dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem dajemy biszkopt śmietanę
wierzch polewamy rozpuszczona czekoladą 
ciasto dajemy na 4 godziny do lodówki