Torcik truskawkowy

Torcik truskawkowyTorcik truskawkowy

Składniki:
4 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 kg serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
1/3 czekolady
krojone migdały

Truskawki
kilka truskawek w całości
1 szklanka musu truskawkowego
2 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
łączymy z truskawkami dodajemy do sera masę  mieszamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dajemy kakao mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 180 str

Ser
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy serek płynną żelatynę
masę mieszamy na biszkopt wykładamy większą część sera układamy truskawki
a na nie dajemy ser truskawkowy boki posypujemy krojonymi migdałami
polewamy rozpuszczoną czekoladą
 

Translate