Kluski na parze z truskawkami

Kluski na parze z truskawkamiKluski na parze z truskawkami

Składniki:
1 kg mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1.5 szklanki mleka
7 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/3 kostki masła

Truskawki
30 dkg truskawek
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
masło do polania
opłukane truskawki osuszamy oprószamy cukrem bułką tartą


Wykonanie:
mieszamy drożdże letnie mleko z 1 łyżką cukru
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do pozostałej mąki dodajemy jajka utarte z cukrem rozczyn
ciasto mieszamy na koniec dolewamy stopione masło wyrabiamy
[powinno być gładkie odchodzić od rak przy wyrabianiu]
zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki
nakładamy truskawki zlepiamy parujemy 15 minut
kluski podajemy polane masłem oprószone cukrem pudrem
 

Translate