Kluski na parze z jagodami

Kluski na parze z jagodamiKluski na parze z jagodami

Składniki:
1 kg mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1.5 szklanki mleka
5 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/3 kostki masła

Jagody
40 dkg jagód
3 łyżki cukru
3 łyżki kaszy manny
masło do polania
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy oprószamy kaszą manną i cukrem


Wykonanie:
drożdże letnie mleko z 1 łyżką cukru mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajka utarte z cukrem rozczyn ciasto mieszamy na koniec dolewamy stopione masło ciasto wyrabiamy zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki nakładamy jagody zlepiamy parujemy 15 minut
kluski podajemy polane masłem oprószone cukrem pudrem
 

Translate