Ciasto drożdżowe z rabarbarem i posypką kokosową
Składniki:
1/2 kg mąki
1 jajko
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
4 dkg drożdży
Rabarbar
40 dkg rabarbaru
3 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
Posypka
1/2 kostki masła
15 dkg kokosu
10 dkg cukru pudru
składniki posypki mieszamy
Wykonanie:
2 łyżki mąki cukru letnie mleko drożdże mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn z drożdży utarte jajka z cukrem
ciasto dokładnie wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
na koniec dodajemy stopione masło ciasto mieszamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
Rabarbar
opłukany rabarbar obieramy kroimy w kostkę
oprószamy cukrem bułka tartą
ciasto posypujemy rabarbarem oraz posypką
pieczemy w 180 st około 40 minut