Składniki:
8 jajek
8 łyżek cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Śmietana
1 litr śmietany 30 %
1/2 szklanki mleka
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
dekoracja z masy cukrowej
Wykonanie :
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 24 cm
pieczemy w 170 st 40 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy w 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy bitą śmietaną przykrywamy biszkoptem
wierzch dekorujemy bitą śmietaną układamy dekorację
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy bitą śmietaną przykrywamy biszkoptem
wierzch dekorujemy bitą śmietaną układamy dekorację