Sernik orzechowy

Sernik orzechowy
Sernik orzechowy

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser
1/2 kg serka mascarpone
1 szklanka mielonych orzechów
3 łyżki orzechów zostawiamy do dekoracji
3/4 litra śmietany kremówki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżeczek żelatyny
1/2 czekolady

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy przesiane obie mąki kakao z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 170 st

Ser
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dodajemy serek płynną żelatynę orzechy masę mieszamy
na ciasto wykładamy masę orzechową wierzch posypujemy mielonymi orzechami
sernik polewamy rozpuszczoną czekoladą dajemy do lodówki na parę godzin
 

Translate