Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa przepis Tutaj
Masa makowa
20 dkg maku mielonego
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki masła
2 łyżki miodu
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka krojonych orzechów
1 szklanka rodzynek
Masa mleczna
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku
1 szklanka cukru pudru
składniki masy bardzo dokładnie ucieramy na puszysty krem
Polewa
1 czekolada deserowa
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 25 x 30 cm
wyłożona papierem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 25 x 30 cm
wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 25 minut w 170 st
Masa makowa
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącym mlekiem
Masa makowa
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącym mlekiem
dodajemy cukier masło rodzynki
mąkę mieszamy w pozostałym mleku
mąkę mieszamy w pozostałym mleku
dolewamy do maku gotujemy 3 minuty
masę często mieszamy
Ciasto składamy
biszkopt smarujemy masą
Ciasto składamy
biszkopt smarujemy masą
wykładamy zimną masę makową nakładamy wkładkę kokosową
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą