Ciasto rumowe
Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 duży kieliszek rumu
10 dkg rodzynek
opłukane rodzynki zalewamy rumem na 2 godziny
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem mieszamy
ciasto dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 35 minut w 170 st
ciasto pieczemy około 35 minut w 170 st
1/3 ciasta ścinamy kruszymy
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę rodzynki rum pokruszone ciasto mieszamy
na biszkopt wykładamy krem dajemy do lodówki na kilka godzin
Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę rodzynki rum pokruszone ciasto mieszamy
na biszkopt wykładamy krem dajemy do lodówki na kilka godzin
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą