Ciasto rumowe

Ciasto rumoweCiasto rumowe

Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 duży kieliszek rumu
10 dkg rodzynek
opłukane rodzynki zalewamy rumem na 2 godziny


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
obie mąki przesiane z proszkiem ciasto mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 170 st

Krem
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno biszkopt kroimy na pół 1 część ciasta kruszmy
do śmietany dodajemy płynną żelatynę rodzynki rum pokruszone ciasto masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate