Składniki:
1 kg mąki
2 łyżki oleju
odrobina soli
2 szklanki ciepłej wody
Farsz
2 szklanki kaszy gryczanej [ugotowanej]
1/2 kg sera białego
2 łyżki masła
3 cebule
sól pieprz majeranek
4 łyżki masła [ można zastąpić boczkiem]
Wykonanie:
z mąki ciepłej wody soli oleju wyrabiamy ciasto
Farsz
cebulkę kroimy w drobniutka kostkę podsmażamy
ser przeciśnięty przez praskę łączymy z kaszą
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy wycinamy szklanką krążki
ciasto wałkujemy wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie po wypłynięciu 3 minuty
pierogi podajemy ze smażoną cebulką
gotujemy w osolonej wodzie po wypłynięciu 3 minuty
pierogi podajemy ze smażoną cebulką
[pierogi można robić maszynką]