Ciasto makowe z gruszkami

Ciasto makowe z gruszkami

Ciasto makowe z gruszkami

Składniki:
30 dkg maku mielonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
15 dkg masła
6 jajek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soda
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy
6 gruszek

Krem
1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1 serek [150 ml]
3 galaretki cytrynowe
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku

Wykonanie:
masło ucieramy na puszystą masę dodajemy po jednym żółtku mielony mak
miód mąkę ziemniaczaną sodę cynamon kawę
białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy do ciasta
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 45 minut

Gruszki
gruszki kroimy na pół usuwamy gniazda nasienne
gotujemy 10 minut w wodzie z cukrem studzimy

Krem
żelatynę zalewamy wrzącą wodą 1/3 szklanki mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy serek mleko w proszku
rozpuszczoną żelatynę masę delikatnie mieszamy
galaretkę rozpuszczamy w 5 szklankach wrzącej wody mieszamy  studzimy
na ciasto makowe dajemy masę gruszki zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin
 

Translate