Ciasto z wkładką makową

Ciasto z wkładką makowąCiasto z wkładką makową

Składniki:
7 jajek
7 łyżek mąki
7 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wkładka
6 białek
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki kokosu
1/2 szklanki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem
3/4 litra śmietany kremówki
3 galaretki cytrynowe
1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 około 40 minut

Wkładka
białka ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy
kokos mak ciasto mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 30 minut w 170 st

Krem
galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
dajemy wkładkę smarujemy masą dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy kokosem
 

Translate