Ciasto "Marysieńka

Ciasto "MarysieńkaCiasto "Marysieńka

Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe
2 szklanki orzechów mielonych
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1.5 kostki masła
1/2 litra mleka
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 /2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki alkoholu
1 puszka masy kajmakowej
krojone migdały orzechy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut

Ciasto orzechowe
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy orzechy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor

Krem
w 1 szklance mleka mieszamy obie mąki pozostałe mleko gotujemy
dolewamy rozmieszamą mąkę mieszamy gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy po łyżce budyniu alkohol ucieramy na puszystą masę
ciasto kakaowe kroimy na pół smarujemy kremem dajemy ciasto orzechowe smarujemy kremem
nakładamy biszkopt polewamy masą kajmakową posypujemy migdałami i orzechami
 

Translate