Ciasto "Puszek"

Ciasto "Puszek"
Ciasto "Puszek"

Składniki:
4 jajka
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
1 czekolada biała
6 łyżeczek żelatyny
5 łyżek cukru pudru
2 cukry waniliowe
1/2 startej czekolady

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st około 25 minut

Masa
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy podgrzewamy w kąpieli wodnej
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dolewamy płynną czekoladę żelatynę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę wierzch posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate