Ciasteczka Grzybki

Ciasteczka GrzybkiCiasteczka Grzybki

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
4 żółtka
1 kostka masła
szczypta soli
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku
tłuszcz

Krem
1 kostka masła
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru puru

Polewa
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
składniki polewy podgrzewamy mieszamy

Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem łączymy z masłem dodajemy żółtka oba cukry
ciasto wyrabiamy jeżeli jest za suche dolewamy wody wałkujemy wycinamy foremką kółka
foremki do babeczek smarujemy tłuszczem zewnętrzną stronę oblepiamy ciastem
w 1/2 kółek wycinamy małe otwory z reszty ciasta robimy wałeczki końcówki zanurzamy w maku
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  pieczemy 12 minut w 180 st na złoty kolor

Krem
mieszamy budyń z mąką w 1 szklance mleka pozostałe mleko gotujemy
dolewamy rozmieszamy budyń gotujemy 3 minuty mieszamy
masło ucieramy z cukrem ucieramy do białości dodajemy po łyżce budyniu
ciasteczka napełniamy kremem dajemy krążek wkładamy nożkę
wierzch smarujemy polewą czekoladową
 

Translate