Ciasto powsinoga
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1 budyń waniliowy
1/2 litra mleka
1.5 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 starta czekolada
garść rodzynek
1 szklanka mielonych orzechów
1 duży słoik marmolady
Wykonanie:
1 biszkopt
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1 budyń waniliowy
1/2 litra mleka
1.5 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 starta czekolada
garść rodzynek
1 szklanka mielonych orzechów
1 duży słoik marmolady
Wykonanie:
1 biszkopt
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę przesiane z proszkiem
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blaszkę 30 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
2 Biszkopt kakaowy pieczemy tak samo jak biszkopt 1
Masa
budyń mieszamy w 1/2 szklance mleka
2 Biszkopt kakaowy pieczemy tak samo jak biszkopt 1
Masa
budyń mieszamy w 1/2 szklance mleka
pozostałe mleko gotujemy
dolewamy masę budyniową do mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
dajemy czekoladę rodzynki orzechy masę mieszamy
biszkopt kakaowy smarujemy marmoladą
dajemy biszkopt jasny a na niego wykładamy masę bakaliową
wierzch posypujemy mielonymi orzechami
budyń gotujemy 2 minuty studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
dajemy czekoladę rodzynki orzechy masę mieszamy
biszkopt kakaowy smarujemy marmoladą
dajemy biszkopt jasny a na niego wykładamy masę bakaliową
wierzch posypujemy mielonymi orzechami