Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Biedronka"

Ciasto "Biedronka"Ciasto "Biedronka"

Składniki:
4 jajka
5 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru

Galaretka
2 galaretki czerwone
40 dkg borówek
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 20 x 20 cm
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy 25 minut w 170 st

Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem

biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
w drugiej części ciasta robimy otwory
dajemy owoce zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin