Składniki:
2.5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki zimnej wody
Farsz
1 makrela wędzona
1 cebula
2 ogórki kiszone
sól pieprz
1 łyżka musztardy
2 łyżki majonezu
1 cebula
2 ogórki kiszone
sól pieprz
1 łyżka musztardy
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
makrelę obieramy z ości rozdrabniamy widelcem
cebulę ogórki kroimy w koteczkę
makrelę obieramy z ości rozdrabniamy widelcem
cebulę ogórki kroimy w koteczkę
doprawiamy solą pieprzem
dodajemy musztardę majonez
dodajemy musztardę majonez
farsz mieszamy
Ciasto
Ciasto
przesianą mąkę z solą łączymy z masłem dolewamy wodę
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
wałkujemy wycinamy krążki dajemy farsz zlepiamy pierogi
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch smarujemy roząconym jajkiem
pieczemy w 190 st 20 minut
wałkujemy wycinamy krążki dajemy farsz zlepiamy pierogi
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch smarujemy roząconym jajkiem
pieczemy w 190 st 20 minut