Ciasto "Ferrero"
Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1/2 kg serka mascarpone
10 dkg migdałów krojonych
[4 łyżki zostawiamy do dekoracji]
2 czekolady
3 łyżki kremu orzechowego
2 łyżki alkoholu
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1/2 kg serka mascarpone
10 dkg migdałów krojonych
[4 łyżki zostawiamy do dekoracji]
2 czekolady
3 łyżki kremu orzechowego
2 łyżki alkoholu
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem mieszamy
ciasto dajemy na blaszkę 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st
Krem
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki i na garnek z wrzącą wodą
serek łączymy z płynną czekoladą kremem orzechowym
dodajemy migdały oraz alkohol masę mieszamy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
pieczemy 35 minut w 180 st
Krem
czekolady łamiemy na kawałki dajemy do miseczki i na garnek z wrzącą wodą
serek łączymy z płynną czekoladą kremem orzechowym
dodajemy migdały oraz alkohol masę mieszamy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
na biszkopt wykładamy krem dajemy do lodówki na 30 minut
śmietanę ubijamy z obiema cukrami łączymy z płynną żelatyną
na krem wykładamy bitą śmietanę
na biszkopt wykładamy krem dajemy do lodówki na 30 minut
śmietanę ubijamy z obiema cukrami łączymy z płynną żelatyną
na krem wykładamy bitą śmietanę
wierzch posypujemy krojonymi migdałami