Zapiekane placki
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
sól
Farsz
30 dkg mięsa mielonego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
sól pieprz majeranek
4 łyżki pikantnego keczupu
15 dkg sera żółtego
2 łyżki tłuszczu
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy jajko mąkę
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy wałek kroimy na 6 cm kawałki spłaszczamy
Farsz
mięso podsmażamy z posiekaną cebulę czosnkiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
podlewamy 1/2 szklanki wody
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy wałek kroimy na 6 cm kawałki spłaszczamy
Farsz
mięso podsmażamy z posiekaną cebulę czosnkiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
podlewamy 1/2 szklanki wody
dusimy 20 minut pod przykryciem
dodajemy keczup farsz mieszamy
na placki nakładamy farsz składamy na pół
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 45 minut w 180 st
10 minut przed końcem pieczenia placki posypujemy startym serem
dodajemy keczup farsz mieszamy
na placki nakładamy farsz składamy na pół
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 45 minut w 180 st
10 minut przed końcem pieczenia placki posypujemy startym serem