Tort korzenny
Składniki:
4 jajka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1/2 przyprawy do piernika
szczypta pieprzu cynamonu imbiru
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
3/4 szklanki oleju
1 szklanka herbaty
Masa:
2 kostki masła
12 łyżek kaszy manny
1.5 szklanki cukru
3/4 litra mleka
5 łyżek rumu
1 dżem z czarnej porzeczki
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
4 jajka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1/2 przyprawy do piernika
szczypta pieprzu cynamonu imbiru
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
3/4 szklanki oleju
1 szklanka herbaty
Masa:
2 kostki masła
12 łyżek kaszy manny
1.5 szklanki cukru
3/4 litra mleka
5 łyżek rumu
1 dżem z czarnej porzeczki
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z sodą przyprawami
dolewamy olej herbatę rozpuszczony miód
dolewamy olej herbatę rozpuszczony miód
ciasto mieszamy dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 45minut w 170 st
Masa:
gotujemy mleko dosypujemy kaszę mannę mieszamy
Masa:
gotujemy mleko dosypujemy kaszę mannę mieszamy
gotujemy 3 minuty często mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnej kaszy dolewamy rum
masę ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na 3 krążki smarujemy dżemem masą
wierzch tortu smarujemy masa posypujemy startą czekoladą
masę ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na 3 krążki smarujemy dżemem masą
wierzch tortu smarujemy masa posypujemy startą czekoladą