Składniki:
25 dag mąki
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
Mak
40 dkg maku
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
3 jabłka
5 łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
płatki migdałowe
Wykonanie:
przesianą mąkę łączymy z masłem dodajemy żółtka cukier proszek
wyrabiamy ciasto dajemy na 30 minut do lodówki
Mak
mielony mak zalewamy 2 szklanki wrzącej wody
zagotowujemy zostawiamy na 20 minut
dodajemy utarte jajka stopione masło starte jabłka kasze proszek bakalie mieszamy
dodajemy utarte jajka stopione masło starte jabłka kasze proszek bakalie mieszamy
formę 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto a na nie wykładamy mak
makowiec pieczemy około 1 godziny w 180 st
makowiec pieczemy około 1 godziny w 180 st
wierzch posypujemy płatkami migdałowymi