Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Katarzynka"







Ciasto "Katarzynka"

Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 opakowania pierników
1 dżem wiśniowy
1/2 startej czekolady

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem 
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy 35 minut w 180 st

Krem
gotujemy 1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty mieszamy studzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości 
dodajemy po łyżce zimnego budyniu 
masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem kremem
układamy pierniczki przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin