Mój kanał na YouTube

Translate

Sernik Papieski








Sernik Papieski


Składniki:
1.5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli

Ser
1 kg sera białego tłustego
5 jajek
2 budynie
1/2 szklanki mleka
1.5 szklanki cukru

Beza orzechowa
1 szklanka białek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka orzechów mielonych
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kaszy manny

Masa
1.5 kostki masła
1 puszka masy kajmakowej

Słonecznik
20 dkg słoneczniku
2 łyżki miodu
2 łyżki masła

Wykonanie:
Kruche ciasto
masło łączmy z mąką z proszkiem dodajemy żółtka cukier 
zagniatamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut 
wykładamy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy około 25 minut w 180 st

Ser
białka ubijamy na sztywno z 1/2 cukru
ser ucieramy z masłem cukrem 
dodajemy po żółtku rozmieszane budynie w mleku pianę
masę serową delikatnie mieszamy 
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy godzinę w 170 st

Beza orzechowa
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy orzechy mąkę kaszę mannę 
masę mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm 
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st

Krem
masło ucieramy do białości 
dodajemy porcjami masę kajmakową 
ucieramy na puszysty krem

Słonecznik
na patelnię dajemy miód masło lekko karmelizujemy
dosypujemy słonecznik chwilę smażymy mieszamy

Kruche ciasto smarujemy kremem 
dajemy sernik smarujemy kremem nakładamy wkładkę orzechową 
wierzch posypujemy prażonym słonecznikiem