Makowiec "Śnieżny"


Makowiec "Śnieżny"Makowiec "Śnieżny"

Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mak
30 dkg maku mielonego
3/4 szklanki cukru
3 łyżki masła
1 łyżka miodu
1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek orzechów

Śmietana
400 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blachę 30x25
wyłożona papierem do pieczenia pieczemy 35 minut w 180 st

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczena
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy żelatynę
masę dokładnie mieszamy

Mak
mak zalewamy wrzącym mlekiem dodajemy
cukier masło rodzynki rozmieszaną mąkę 2 łyżkach mleka
masę makową gotujemy 3 minuty często mieszamy
na biszkopt dajemy masę makową studzimy
a na nią wykładamy bitą śmietanę
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate