Ciasto "WZK" ze śmietaną
Składniki:
5 małych jajek5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śmietana
600 ml śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 dżem z czarnej porzeczki
Polewa
1 czekolada
1 łyżka śmietanki
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia
biszkopt pieczemy w 170 st około 25 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynną żelatynę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem
wykładamy śmietanę przykrywamy biszkoptem
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny