Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "WZK" ze śmietaną

Ciasto "WZK" ze śmietaną

Składniki:
5 małych jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietana
600 ml śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 dżem z czarnej porzeczki

Polewa
1 czekolada
1 łyżka śmietanki
1 łyżka masła
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem 
ciasto delikatnie mieszamy 
dajemy do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia 
biszkopt pieczemy w 170 st około 25 minut

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dolewamy płynną żelatynę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem 
wykładamy śmietanę przykrywamy biszkoptem
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą 
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny