Ciasto korzenne
Składniki:
5 jajek
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1/2 szklanki jogurtu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
płatki migdałowe
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Składniki:
5 jajek
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1/2 szklanki jogurtu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
płatki migdałowe
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej jogurt dodajemy mąkę przesianą z sodą proszkiem
kakao cynamonem przyprawą do piernika
ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st 50 minut
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy płatkami migdałowymi