Sernik "Krakowski"

Sernik "Krakowski"
Sernik "Krakowski"

Składniki
40 dkg mąki
1 kostka masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ser
1 kg sera białego
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
1 budyń waniliowy
1/2 kostki masła

Wykonanie :
mąkę łączymy z masłem dodajemy cukier jajko żółtka proszek
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
1/4 ciasta zostawiamy pozostałe ciasto dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia

Ser
mielony ser łączymy z obiema cukrami jajkami dodajemy
stopione masło budyń masę serową dokładnie mieszamy
na ciasto dajemy masę serową a na nią z ciasta ukośną kratkę
[ciasto wałkujemy kroimy w paseczki]
sernik pieczemy w 170 st około 60 minut
 

Translate