Mój kanał na YouTube

Translate

Kruche ciasto z bezą

Kruche ciasto z bezą

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka
1 kg jabłek
10 dkg rodzynek
1/2 szklanki cukru

Beza
5 dużych białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
mąkę z margaryną lub masłem siekamy nożem 
dodajemy żółtka cukier śmietanę proszek
ciasto wyrabiamy schładzamy w lodówce 30 minut
ciasto dzielimy na dwie części 

Jabłka
obrane jabłka kroimy
dodajemy rodzynki cukier mieszamy

Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy mąkę masę delikatnie mieszamy

Ciasto wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
ciasto podpiekamy 20 minut
na ciasto dajemy jabłka a na nie wykładamy bezę pozostałe ciasto
pieczemy około 35 minut w 180 stopni