Ciasto orzechowe ze śliwkami

Ciasto orzechowe ze śliwkamiCiasto orzechowe ze śliwkami

Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka orzechów mielonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

Śliwki
1 kg śliwek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki cukru pudru
płatki migdałowe

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem oraz orzechy
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut

Śliwki
opłukane śliwki kroimy na pół wyjmujemy pestki
dajemy do garnka dodajemy cukier gotujemy 5 minut
obie mąki mieszamy w 1/2 szklance wody
dodajemy do śliwek zagotowujemy

Śmietana
kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno dodajemy
płynną żelatynę kawę masę mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy śliwkami dajemy biszkopt
na wierzch ciasta dajemy śmietanę posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki
 

Translate