Ciasto "Białkowiec"

Ciasto "Białkowiec"Ciasto "Białkowiec"

Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1 szklanka oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 kostka masła
2 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki mleka
1 dżem z czarnej porzeczki
1/2 startej czekolady

Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
dolewamy mleko olej ciasto mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 45 minut

Masa
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę mleko zagotowujemy zalewamy kawę
do masy jajecznej dodajemy mleko kawowe mieszamy studzimy
masło łączymy z masą kawową ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem i kremem
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy startą czekoladą
 

Translate