Pierogi ruskie

Pierogi ruskiePierogi ruskie

Składniki:
1 kg mąki
3 łyżki oleju
odrobina soli
około 2 szklanek ciepłej wody

Farsz
1/2 kg sera białego
70 dkg ziemniaków gotowanych
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól pieprz
2 łyżki masła
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula

Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól olej ciepłą wodę wyrabiamy ciasto musi być elastyczne

Farsz
cebulkę czosnek kroimy podsmażamy na maśle dodajemy ziemniaki ser mielimy
doprawiamy solą pieprzem farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy na cienkie placki wycinamy szklanką krążki nakładamy farsz zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
pierogi podajemy podsmażonym boczkiem z cebulą
[pierogi można zrobić formą lub ręcznie]
 

Translate