Pasztet z kurczaka

Pasztet z kurczaka
Pasztet z kurczaka

Składniki:
1 duży kurczak
1/2 świeżego boczku
20 dkg wątróbki
1 cebula
2 bułki
3 jajka
sól pieprz
2 liście laurowe
5 sztuk ziela angielskie
gałka muszkatowa majeranek
2 szklanki rosołu
pęczek woszczyzny

Wykonanie:
opłukane kurczaka i boczek kroimy na kawałki dajemy do dużego garnka
gotujemy z woszczyzną w osolonej wodzie z liściem laurowym zielem angielskim
cebule kroimy w kostkę podsmażamy bułki moczymy w mleku odciskamy
miękki boczek mięso wyjmujemy obieramy z kości wywar przecedzamy wątróbkę gotujemy 5 minut
mięso boczek wątróbkę cebulę bułkę miksujemy dodajemy jajka
doprawiamy solą pieprzem czosnkiem gałką majerankiem
dolewamy rosołu masę bardzo dokładnie mieszamy
przekładamy dajemy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
pasztet pieczemy 45 minut w 180 st
 

Translate