Ciasto "Porzeczkowy przysmak"


Ciasto "Porzeczkowy przysmak"Ciasto "Porzeczkowy przysmak"

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
1 budyń
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
40 dkg porzeczek
3 galaretki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
obie mąki kakao przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 30 x 25
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Krem
budyń mieszamy 1/2 szklance mleka pozostałe mleko
gotujemy dodajemy rozmieszany budyń gotujemy 3 minuty
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy kremem posypujemy porzeczką

Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
tężejącą galaretkę zalewamy porzeczki
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
 

Translate